Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2006

«Εικελόνειρος Εκδότης»
ή περί μιας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ των ονείρων μας


«Κουράγιο χρειάζεται. Ανάμεσα στο δείκτη του χεριού σου και την άκρη του τετραδίου σου απλώνεται τεραστίου μήκους έκταση που έχεις να διανύσεις.»
Οδυσσέας Ελύτης

Στην αρχή ήταν μια ειδησούλα θαμμένη εντύπως σε κάποια γωνιά. Μετά, η τηλεφωνική συνομιλία με το φίλο που αντιφωνεί ρωμαλέα και ρωμαίικα στη Θράκη. Ήταν λοιπόν αληθινό;
Ο Κώστας Γ. Ζουράρις νέος εκδότης της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Τέτοιες ειδήσεις είναι για μένα από το υλικό που φτιάχνονται τα όνειρα. Δεν χάθηκε η μαγιά ακόμη. Κάτι παίζεται στο ρωμαίικο…
Βεβαίως για τους τυφλούς τηλεορασάκιδες, τους άσχετους δημοσιοσχεσίτες υπάρχουν μόνο αμήχανοι γέλωτες και φθηνοί ψίθυροι.
Αυτοί (μήπως όλοι μας;) ζούνε υποστηριζόμενοι από τα μηχανάκια της AGB και τις δημοσκοπήσεις. Τα φλας είναι η ζωή τους.
Τούτος, τολμάει στα δύσκολα. Γιατί είναι πνευματικοπαίδι του Θουκυδίδη. Έχει κολυμπήσει στις θάλασσα του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή. Μύρισε τις φωταύγειες του Μακρυγιάννη. Τα ήπιε με τον Παπαδιαμάντη.
Και λοιπόν, θα ρωτήσει ο γείτονας μου πίσω από τους πάγκους με τις πραμάτειες του. Και λοιπόν, δεν έχω απαντήσεις που να μπαίνουν στο ζύγι. Μ’ αρέσει το όνειρο. Μ’ αρέσει αυτή η Μακεδονική εφημερίδα να πάει στο σεφέρι ως νέα φάλαγγα σαρισοφόρων αγγέλων.
Μα τι θα πετύχει, που θα χρησιμεύσει;
Εεε, φτάνει να μας ξυπνήσει το ένστικτο του Ωραίου.