Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2007


Βιβλιοφωτιές

Αληθεύει;:
Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Μαριέττα Γιαννάκου: «εάν διαφωνείτε με το βιβλίο της Ιστορίας,
μην ψηφίζετε Νέα Δημοκρατία στις εκλογές!» (18 Μαίου 2007, Hellenic Centre, Λονδίνο).
***
Περίεργο πράγμα πως μπορεί να σε «καταφέρει» ένα βιβλίο, να σε τουμπάρει, να σου αλλάξει τους σχεδιασμούς και γιατί όχι τα φώτα.
Το περιβόητο πλέον βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού (ναι, δημοτικού) έχει ξεσηκώσει θύελλες και ακόμα καλά κρατεί το βίαιο των ανέμων.
Από τη μια πλευρά καλό μας κάνει, αφού δείχνει να μην έχει ψοφήσει ακόμα το ανοσοποιητικό σύστημα της Ελλαδίτσας.
Ζώστηκαν πολλοί και τα ξεχασμένα, ψιλοσκουριασμένα δίκαννα του ψευτοδιανοουμενισμού και του άκοπου διεθνισμού και βγήκαν στο κυνήγι.
Αλλά τα βρήκαν σκούρα. Και είτε είναι ο Στάθης με τον Ναυτίλο του, είτε ο Γιανναράς με τη στήλη του, ή ο Ζουράρις με τα «ΒΕΒΗΛΑ, ΚΙΒΔΗΛΑ, ΣΚΥΒΑΛΑ» του (από τις καλές εκδόσεις Αρμός), ή το ψηφιακό antibaro.gr, το χάνι της Γραβιάς κράτησε για μια ακόμη φορά.
Βέβαια, το ότι τα κόμματα σφυρίζουν αδιάφορα, ή (ακόμη πιο ύποπτα) πιάνουν τον ίδιο ήχο, δεν είναι κι ότι καλύτερο. Είπαμε καλοκαιράκι έχουμε, θέατρα και θεατράκια γυρίζουν ανά την επικράτεια αλλά τέτοια κολπάκια δεν θα κόψουν και πολλά «εισιτήρια» στην κάλπη (αν, ο πολίτης σκεφθεί αληθινά κι όχι προβατοειδώς).
Οι βιβλιοφωτιές θέλουν καλούς και τολμηρούς πυροσβέστες.

Υ.Γ. 1 Το διάβασα και μου άρεσε (Στάθης, Ελευθεροτυπία): Ο «ναυτίλος» εύχεται στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καλήν ανάρρωση. Και σιδερένιος! (μόνον κατά την υγεία, Δέσποτα! κατά τα άλλα, πράος κι ευρύχωρος όπως η παλάμη του μικρού παιδιού, όταν χαϊδεύει) - με το καλό, σε περιμένουμε...

Υ.Γ. 2 Να ευχαριστήσω τον βουλευτή και υπουργό μας Χρήστο Φώλια για την άμεση και ευαίσθητη απάντηση στο άρθρο μου.
Και να τον διαβεβαιώσω γι’ αυτό που ήδη γνωρίζει: πως εδώ, στις σελίδες των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, παλεύουμε για να ομορφύνουμε τη ζωή μας, με τον τρόπο που είχαμε τάξει – χρόνια πριν- από το 1ο φύλλο, με ποιότητα και ευθύνη.