Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2006

Προπέτασμα καπνού

Τι μπορεί να σου αποκαλύψει μία τόσο δα πινακιδούλα.
Κυριακή και στο εστιατόριο η μικρή μεταλλική επιγραφή έγραφε: ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ. Παραπέρα, στον ίδιο χώρο και στην τεράστια απόσταση των 5 μέτρων, η αντίστοιχη συνάδελφος: ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.
Να πως επιλύει η Ελλάδα τα «ελαφρά» τοιαύτα προβλήματα. Καρφώνουμε δυο πινακίδες στον ίδιο ντουμανιασμένο χώρο και είμαστε νομοταγείς. Ξεμπλέξαμε με το πρόβλημα. Φινίτο.
Κακόμοιρες Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σκωτία, Αυστραλία που απαγορεύσατε πλήρως το κάπνισμα δημόσια. Στη γειτονική Ιταλία δίνεται η δυνατότητα στα εστιατόρια και τα μπαρ να δημιουργήσουν ανεξάρτητους, αυτόνομα εξαερισμένους χώρους. Και ο νόμος κατά του καπνίσματος εφαρμόζεται εκεί με εξαιρετική επιτυχία από το 2004. Εδώ ντουμανιάζουμε και στους παιδότοπους!
Αλλά εμείς, ως συνήθως κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η βιτρίνα και όχι η ουσία.
Να η κεντρική ιδέα τούτης της χώρας, εμείς να περνάμε καλά, να κάνουμε ότι μας καπνίσει κι από…προπέτασμα καπνού, που κρύβει τα ουσιώδη, όσο θέλετε.
Δείτε τι έγινε με τις καταλήψεις. Κανείς δεν λέει την αλήθεια, που όλοι την ξέρουν. Ποιος μιλάει πραγματικά για το τι γίνεται στα σχολειά μας, εδώ και σ’ όλη την χώρα; Ποιοι (εκτός ελαχιστότατων) νοιάζονται πραγματικά για τα παιδιά αυτά; Λόγια θα ακούσετε πολλά. Περί δημοκρατίας, δικαιωμάτων, παιδείας, αγώνων κτλ. κτλ.
Είναι πάλι το σύνδρομο της πινακίδας.
Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα-δυο επιγραφές ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ και ΜΗ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ (ίσως και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ και ΜΗ ή ακόμη καλύτερα ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και ΜΗ) και να είμαστε μια χαρά.
Τα τακτοποιήσαμε όλα με το κοιμισμένο και μάλλον παραχορτασμένο συνειδησιακό μας.
Η πραγματικότητα πάλι κάτω από το χαλί. Να υφέρπει σαν λάβα σε ηφαίστειο.
Η πραγματικότητα μιας κοινωνίας που τις κούφιες λέξεις τις κάνει επικερδή λάβαρα. Μιας κοινωνίας σκεπασμένης με βαρύ προπέτασμα καπνού.
anp@fora.gr