Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2006

ΣΤΡΕΒΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εικόνα συνηθισμένη και «κλασσική» πια του νεοελληνικού βίου: βραδινό δελτίο ειδήσεων και ο πολίτης – τηλεθεατής απορροφά τα εντυπωσιακά ειδησάρια που εκτοξεύει η τηλεοπτική συσκευή. Έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του, ιεροτελεστία εκ των ουκ άνευ.
Θα είναι βέβαια κοινοτοπία να μιλήσουμε για το α-νόητο και εκβαρβαρισμένο «μενού» της τηλεοπτικής θεματολογίας, που ανακυκλώνεται με καταθλιπτική μονοτονία.
Εκείνο όμως που νοθεύει τη ζωή μας, που υποτιμά τη νοημοσύνη μας και που τελικά υπονομεύει την ελευθερία μας είναι η ψευδοενημέρωση, η στρεβλή επικαιρότητα που προσφέρεται στον τηλεοπτικό «καταναλωτή». Και προσφέρεται ακριβώς σαν καταναλωτικό προϊόν, με χρυσό περιτύλιγμα, εντυπωσιακή ρεκλάμα, αλλά χωρίς καμιά εσωτερική βαρύτητα, ένα αδειανό πουκάμισο. Μια βιτρίνα με κανένα πραγματικό αντίκρισμα, λόγια και εικόνες για το θεαθήναι, ο μύθος μιας δήθεν εύρυθμης κοινωνίας.
Είναι σήμερα στην επικαιρότητα η προοπτική ένταξης της Τουρκίας (του συγκεκριμένου κεμαλικού μορφώματος); Όχι, βέβαια. Και πέρα από κάποιες ανυπόφορες γαλατικές ευγένειες, το θέμα (που θα επηρεάσει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά όλους μας) υποβαθμίζεται, εξαφανίζεται. Ο πολίτης δεν έχει λόγο, δεν του δίνεται η στερεή ενημέρωση πάνω στην οποία θα μπορέσει να στηρίξει υπεύθυνα τις επιλογές του.
Το κουτσομπολιό για έναν άγνωστο τηλεαστέρα θα κρατήσει ώρα (στο δελτίο ειδήσεων), ενώ η βία στην Παλαιστίνη, ή η προβληματική πορεία της ελληνικής περιφέρειας θα πάρουν τα ψίχουλα ενός ανηλέητου τηλεοπτικού χρόνου.
Το ερώτημα ζωτικό: έχουμε συνειδητοποιήσει πως διαμορφώνεται ο αυριανός έλληνας πολίτης;