Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2006

Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη
Θα έχετε ακούσει, σε όλων μας τα αυτιά έχουν φτάσει οι εξαγγελίες των αρχόντων μας, τοπικών και μη, για ανάπτυξη στην περιφέρεια (και μάλιστα αειφόρο), για τη σημασία του να κρατηθεί ο πληθυσμός στην επαρχία κοκ.
Καλά και άγια όλα αυτά. Μα που θα στηριχτούν; Σε ποιους «πυλώνες», σε ποιες μορφές και βάσεις που θα πάνε την καθημερινή ποιότητα της ζωής μας λίγο παραπέρα. Σήμερα θέλω να μιλήσω για έναν τέτοιο μοναδικό μα απειλούμενο θεσμό που άνθισε και καρποφόρησε και στον τόπο μας, την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη.
Πριν χρόνια είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα στη βιβλιοθήκη αυτή (ζούσε ακόμη και ο φίλος ο Θόδωρος Μιμιλίδης). Και ήταν κάτι που τόσο το είχαμε χαρεί. Μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά που την κατέκλυζαν. Με παιχνίδι, με δραστηριότητες ευφάνταστες και χαρούμενες, πλησίαζαν τον χώρο του βιβλίου, αγκάλιαζαν και αγκαλιάζονταν από τη βιβλιοθήκη.
Οι οραματικοί σπόροι μιας γαλλίδας που αγαπούσε τη χώρα μας πιάνανε τόπο.
Μετά ήλθε η περίοδος της γραφειοκρατίας, του κακοσχεδιασμένου προϋπολογισμού, της μίζερης ελλαδίτσας, που θέλει να διώχνει τα παιδία της.
Προβλήματα με τη στέγη, με τη μισθοδοσία, με, με,…
Και τώρα ο οργανισμός υπό κατάρρευση.
28 βιβλιοθήκες πάνε για οριστικό λουκέτο.
Καλές διαθέσεις φαίνονται να υπάρχουν, αρκούν όμως;
Ας δουλέψουμε όλοι λίγο παραπάνω, ας σπαταληθούν λιγότερα στο έργο «χ» αμφιβόλου αποδοτικότητας.
Η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη απέδειξε τόσα χρόνια πως δούλεψε και συνεισέφερε (παραπάνω από όσα νομίζουμε) σε τούτο τον έρμο τόπο.
Αν κάτι πραγματικά εννοούμε με την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
Ας το αποδείξουμε τώρα. Πως; Μα, αγωνιζόμενοι όλοι μας, από τον πολίτη που θέλει να ζήσει με νόημα μέχρι τον βουλευτή και τον υπουργό που θέλει να αφήσει όνομα.
anp@fora.gr