Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2006

Οι τίτλοι του χτες

Με την παραμικρή αφορμή μ’ αρέσει ν’ αναδιφώ στο αρχείο της εφημερίδας, το έντυπο και το ηλεκτρονικό.
Μεγάλο σχολείο η ιστορική μνήμη και η εφήμερη ή πιο μόνιμη («ακαδημαϊκή») καταγραφή της.
Καταπολεμά δύο σοβαρές ασθένειες του πολιτικού, κοινωνικού και μηντιακού (να το πω έτσι βαρβαριστί, αναφερόμενος στον χώρο των μέσων επικοινωνίας που θυμίζει ενίοτε κάτι από την αισθητική και την ευφυΐα βησιγοτθικών ορδών).
Η πρώτη ασθένεια, «το εμείς είμαστε και άλλοι δεν είναι». Η πανίσχυρη αίσθηση πως αποτελούμε την ελίτ, την καλοενημερωμένη κλίκα που είναι στα πράγματα, που ελέγχει, που συνωμοτεί, που καθορίζει πράγματα και κινεί νήματα. Τι αυταπάτες, τι παραφουσκωμένοι μεγαλοϊδεατισμοί περί του εγώ μας!
Και τι θεραπεία να βλέπεις τους τίτλους τους χτες. Που είναι τα τρανταχτά ονόματα (ξεχασμένα και σκονισμένα); Που είναι οι παρέες που «δημιουργούσαν» ιστορία, οι παντοδύναμες κλίκες (διαλυμένες ή στην σύνταξη);
Η δεύτερη ασθένεια, το δήθεν. Το σκηνικό. Η βιτρίνα. Το πρωτόκολλο που οδηγεί σε άδειες από ψυχή και ουσία δημόσιες εικόνες.
Όλοι, οι μη έκφρονες, παρατηρούμε τα κατά καιρούς διάφορα τεκταινόμενα κι απορούμε για την έλλειψη φυσικότητας, για το ψευδεπίγραφο, για το πλαστό, το κούφιο. Για το ανόητο.
Να, πάλι η θεραπεία από το παρελθόν. Ανατρέχουμε στα λόγια, τις δηλώσεις, τα προγράμματα, τις εικόνες του αρχείου. Και αναρωτιόμαστε. Τι έγιναν όλα εκείνα; Που πήγαν; Που κατέληξαν; Πως ξεφούσκωσαν έτσι;
Βλέποντας τι θέρισε ο χρόνος, χαμογελάμε.
Να που το παρελθόν, αν μελετηθεί σωστά και γνωστικά, μπορεί να δράσει θεραπευτικά για το παρόν και συμβουλευτικά για το μέλλον.
Οι τίτλοι του σήμερα σύντομα θα γίνουν υποσημειώσεις του χτες.
Και το μόνο που μπορεί να μας σώσει (ελαφρώς) είναι μια φυσική (κι όχι δήθεν) συμπεριφορά, η ειλικρίνεια μας και έργο απτό που θα δώσει νόημα και ποιότητα στις μέρες μας.
anp@fora.gr

1 Comments:

Blogger Γρεβενιώτης said...

"Οι τίτλοι του σήμερα σύντομα θα γίνουν υποσημειώσεις του χτες"
Υπέροχη φράση Έμφρων. Ο χρόνος ο τελικός Κριτής, έτσι;

7:38 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home