Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2007

Αποτυπώνοντας την ομορφιά

Η πρώτη εντύπωση, επιβλητική.
Το λευκό της χιονισμένης φύσης, τα ασπρισμένα κεραμίδια της πόλης, οι χιονοσκεπείς πλαγιές των βουνών που αγγίζουν το χωριό.
Στη μονή της Παναγίας Σπηλαίου η γιαγιά να ανοίγει τον τορό στο χιόνι με το ραβδί της κρανιάς στο χέρι. Τα κλαδιά των δέντρων σκύβουν βαρυφορτωμένα λες και προσκυνάνε την εκκλησιά.
Και πως βγαίνουν τούτες οι εκκλησιές, και φαίνονται και λάμπουν και σφραγίζουν τον τόπο. Ήξεραν οι παππούδες να τις χτίζουν, να λειτουργούνται και να χαίρονται χωρίς διχασμούς και φωνασκίες.
Και η άλλη εκκλησία το παλιό καθολικό στο Τορνίκι λες και ξεφυτρώνει μέσα από το χόρτο.
Και ο Άγιος Γεώργιος στο Περιβόλι να του στρώνουν τα φύλλα του φθινοπώρου σκέπασμα να ξεκουραστεί.
Τόσες πολλές ομορφιές μαζεμένες: η Ζάβορδα πάνω από το φιδίσιο Αλιάκμονα, το απόκρημνο ασκηταριό του Αγίου να θυμίζει άλλες αναβάσεις. Ο Αηγιάννης ο Πρόδρομος στην Δεσκάτη και το πολύχρωμο σκηνικό μιας χορογραφίας από τα παλιά. Δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις: να και η Μεγάλη Παναγιά της Σαμαρίνας να σε καλωσορίζει.
Το ξημέρωμα στον Όρλιακα με το φεγγάρι αρχηγό. Το δημοτικό του Σπηλαίου μες στην βροντερή νύχτα να ξυπνάει τις ομίχλες της μνήμης (από τους μαστόρους κάποτε και ο παππούς). Ο παλιός μύλος του Βαβρίτσα να συνομιλεί με το καζαναριό της ρακής. Τα νερά να γλιστρούν κάτω από της πέτρινες καμάρες, να δροσίζουν και να γεφυρώνουν παρελθόν και μέλλον.
Το βρεγμένο καινούργιο διοικητήριο. Ο Αχίλλης, το παζάρι στο ρολόι, η πλατεία, το Καστράκι: βήματα και σύμβολα μια γνώριμης τοπογραφίας.
Το κοπάδι στην πλαγιά της Καληράχης, οι παππούδες στο Τρίκωμο, οι καβαλάρηδες στο γεφύρι του Δοτσικού, τα χάλκινα του Αγίου Γεωργίου στα μανάβικα, η παγωμένη Βασιλίτσα, τυροκομεία και καρβουναριά, τα τρυγόνια και τα μανιτάρια.
Τα πέτρινα μνημεία του τσιρακιώτη Βράγκα. Εικόνες που μας πλουτίζουν μαζί με γραπτά που μας συντροφεύουν
Και όλα αυτά στο λεύκωμα που χαράσσει τα Γρεβενά στην δεκαετία του 2000.
Τα Γρεβενά στο δρόμο της Εγνατίας. Του ταλαντούχου Βασίλη Συκά (εκδόσεις ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ & ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ).
Μια δουλειά που ξεχώρισε.
anp@fora.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home